Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VODSTVO

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

Peter J. Česnik

 

Telefon: +386 1 230 80 02

Telefaks: +386 1 230 80 17

Elektronska pošta: urad.slovenci(at)gov.si

 

 

Življenjepis

 

kontrolor letenja

 

Po zaključeni gimnaziji v Ljubljani in dveh nedokončanih letnikih na ljubljanski Ekonomski fakulteti je leta 1967 odšel v Avstralijo in tam preživel 36 let. V Melbournu je najprej delal v zavarovalnici, nato pa leta 1971 zaključil akademijo za kontrolo letenja in se zaposlil kot kontrolor flote pri letalski družbi Trans Australia Airlines – Qantas ter to delo 32 let opravljal v Melbournu in Sydneyju. Delal je tudi kot prevajalec v glavni melbournski bolnišnici in kot sodni tolmač za slovenski in srbohrvaški jezik.

Med svojim bivanjem v tujini je stalno ohranjal stik z domovino in jo promoviral. Kot tajnik Avstralske smučarske zveze letalcev je med drugim organiziral smučarske izlete v Slovenijo. Bil je tudi tajnik lokalnega kajakaškega kluba in je pred olimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000 uredil vse potrebne logistične priprave za udeležbo slovenskih kajakašev in veslačev na tekmovanju, na olimpijskih igrah pa bil eden izmed koordinatorjev med avstralskimi organizatorji iger in slovensko reprezentanco.

Vključen je bil tudi v slovenske izseljenske organizacije. Bil je predsednik in član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju, po upokojitvi in vrnitvi v Slovenijo leta 2003 pa je deloval v izvršnem odboru Združenja Slovenska izseljenska matica in je še danes povezan s Slovenci po vsem svetu. Pod okriljem združenja je večkrat organiziral pohode izseljencev na Triglav.

Na predčasnih volitvah v Državni zbor 2018 je kandidiral na listi Stranke Alenke Bratušek in bil v volilni enoti Ljubljana Center izvoljen za poslanca.

 

13. 9. 2018 ga je Državni zbor Republike Slovenije imenoval za ministra brez resorja, pristojnega za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu.

Državna sekretarka

 

Olga Belec

 

Telefon: +386 1 230 80 00

Telefaks: +386 1 230 80 17

Elektronska pošta: urad.slovenci(at)gov.si

 

Življenjepis

 

diplomirana upravna organizatorka

 

Olga Belec je diplomirala na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Petindvajset let je uspešno delovala v gospodarstvu (1993 – 2018). Od leta 2000 deluje ves čas na vodstvenih položajih. Zadnjih 15 let je bila uspešna managerka, na področjih turizma, hotelirstva in gostinstva.

 

Poleg generalne direktorice, je opravljala še dela in naloge ekonomistke, komercialistke, kadrovnice, finančnice in prodajnice. Ukvarjala se je tudi z maketingom in javnim nastopanjem. Šest let (2013 - 2018) je uspešno vodila lastno podjetje s 50 zaposlenimi.  

 

Odražajo jo izvrstne vodstvene sposobnosti, dobro poznavanje podjetniškega delovanja, ekonomskih in trženjskih zakonitosti.

Pri svojem delu v gospodarstvu je sodelovala s pobratenimi občinami v drugih državah in prihajala v stik s podjetniki iz sveta in Evrope, zato ji je delovanje v zamejstvu in v tujini dobro znano.

 

Med drugim je članica upravnega odbora Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije in Odbora za turizem pri Pomurski gospodarski zbornici Murska Sobota.

Leta 2013 je bila izbrana za Pomurko meseca.

 

Vlada Republike Slovenije jo je, 14. 9. 2018, imenovala za državno sekretarko v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Funkcijo državne sekretarke je nastopila 1.10.2018.