Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KAKO POSPEŠITI GOSPODARSKO SODELOVANJE ZAMEJSKIMI GOSPODARSTVENIKI V ITALIJI S SLOVENIJO?

V razstavni dvorani Zadružne Kraške banke na Opčinah je 6. septembra 2012 potekala predstavitev zamejskega gospodarstva oz. kako konkretno pospešiti gospodarsko sodelovanje med zamejskimi podjetniki v Italiji in matično deželo Slovenijo.

 

Predstavitev sta z gosti vodila Andrej Šik, direktor Slovensko deželnega gospodarskega združenja v Trstu in prof. dr. Sonja Novak Lukanovič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja RS. Gostje srečanja pa so bile tokrat članice društva poslovnih žensk FAM v Ljubljani.

 

Srečanja se je udeležilo okoli 15 podjetij, ki so članice Slovenskega deželnega gospodarskega združenja v Italiji in predstavnice društva poslovnih žensk FAM v Ljubljani. Na srečanju so se predstavila naslednja podjetja:

 

· AURORA VIAGGI Trst - Turistična agencija, ki že 50 posluje, z licencama posrednika in organizatorja potovanj. Ima 11 zaposlenih, dobro posluje s Slovenijo, organizira potovanja in sprejema rezervacije za ves turistični svet;

· EUROSERVIS SRL–DOO Trst – Podjetje za evroprojektiranje, ki se ukvarja s svetovanjem, načrtovanjem in izvajanjem evropskih projektov, nudi druge storitve kot prevajanje in tolmačenje, internacionalizacija podjetij in svetovanje na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.

· FIMAGO DOO Nova Gorica – Svetovalno podjetje, ki ima 17 let strokovnih izkušenj pri trženju, trženjskih strategijah in izvoznem svetovanju. Podjetje pomaga izvozno usmerjenim podjetjem pri prodoru na tuje trge in iskanju partnerjev. Podjetje Fimago ima veliko izkušenj in dobre poslovne odnose s tujimi podjetji, institucijami in združenji. Za slovenska podjetja je razvilo poseben svetovalni produkt za prodor na italijansko tržišče.

· industrijsko podjetje MIPOT, ki deluje na področju visokotehnološke elektronike in zaposluje približno 80 uslužbencev.

· LIAISON SRL Zgonik (TS) – Predstavništvo, agencija, distribucija –Kopalniške opreme, barv, lakov, in podobno ter deluje na trgih vse nekdanje Jugoslavije.

· PAROVEL GROUP SRL-DOO – Obrtna cona Dolina (TS) – Uvoz, izvoz, distribucija –Proizvodnja vina in ekstra deviškega oljčnega olja, uvoz in distribucija Laškega piva.

· Odvetniška pisarna (Odvetnik Rado Race) specializirana za mednarodno poslovanje v Italiji, državah bivše Jugoslavije, Poljski, Češki.

· SERVIS DOO-SRL Trst – Storitveno podjetje za računovodski servis;

· ZADRUŽNA KRAŠKA BANKA Opčine – Trst, ki je sodobna Banka z več kot stoletno tradicijo, ki ponuja celovito paleto produktov in storitev, zaradi česar je tudi idealen poslovni partner za poslovanje s tujino. Že samo ime nakazuje njeno identiteto: gre za banko, katere glavni namen je kreditiranje in podpiranje realnega gospodarstva preko zadružništva, tj. vrste podjetništva, za katero so značilne prizadevnost, medsebojna povezanost, vključitev v omrežne sisteme. Zadružništvo, vzajemnost in lokalizem so vrednote, na katerih sloni podjetniška formula Zadružne kraške banke. Čeprav so njeno izhodišče Opčine na Tržaškem, gleda na Primorsko kot na celoto, iz česar sledi, da posluje s celotnim teritorijem in ne samo z italijansko stranjo. Zato podpira gospodarske in kulturne projekte na obeh straneh meje ter SLOMEDIA Trst – Slovensko - italijanski spletni portal –za Slovenijo in regijo Furlanijo Julijsko krajino, v slovenščini in italijanščini, kjer je možno sporočati in oglaševati.

 

Na srečanju so bila prisotna tudi nekatera druga podjetja, kot so npr. COGECO SPA Trst – Uvoz, distribucija surove kave; GRAFICA GORIZIANA SAS Gorica – Tiskarna; DOT COM Trst – Podjetje za informatiko in ROLICH SRL Nabrežina - Trst – Trgovina in montaža.

 

Predstavitev je ena od nadaljevanj v okviru predvidenih aktivnosti vsebinskega letnega načrta za izvajanje Strategije sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020.