Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POSLOVNA KONFERENCA "MEDNARODNO POVEZOVANJE LOKALNEGA PODJETNIŠTVA" V IDRIJI

Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je 16. aprila 2013 na Gradu Gewerkenegg v Idriji potekala poslovna konferenca z naslovom Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva. Šlo je za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Severne Italije, na katerega so bili vabljeni predvsem podjetniki primorske regije.

 

Med okoli 75 udeleženci je bilo več kot 30 domačih podjetij, blizu 20 podjetnikov iz zamejstva, Severne Italije in Nemčije, pomembno vlogo pa so odigrali predstavniki slovenskih gospodarskih ustanov, poslovnih klubov ipd. iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije ter častna generalna konzula RS iz Milana in Ženeve.

Gostitelja konference sta bila župana občin Idrija in Cerkno, glavna soorganizatorka in sofinancerka je bila (poleg Urada) GZS Območna zbornica Severne Primorske. Navzoče je pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, poleg nje pa so nastopili tudi oba župana, predstavniki pristojne komisije v DZ RS, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorata za gospodarsko diplomacijo MZZ, agencije SPIRIT, SGZ in AACC iz Celovca, SDGZ iz Trsta, Kluba slovensko-hrvaških poslovnežev iz Zagreba, OOZS Idrija, regionalne razvojne agencije ICRA, združenja italijansko-slovenskih podjetnikov i-Con, Slovensko-bavarskega združenja, ČGK RS iz Milana in Ženeve, gospodarski predstavnik MZZ v Milanu in drugi.

Predstavitvam so sledila srečanja »ena-na-ena« (»match-making« oziroma »B2B«), na katerih so podjetja in poslovne organizacije rojakov zunaj meja Slovenije izmenjali poslovne informacije in se dogovarjali o sodelovanju v bodoče.

Drugi dan konference, 17. aprila 2013, si je skupina zainteresiranih udeležencev ogledala podjetja Kolektor, Hidria in Eta ter zaključila z obiskom hotela Cerkno in predstavitvijo tamkajšnjega smučišča.

Konferenca se je odvijala v znamenitem idrijskem gradu Gewerkenegg – namesto v grajski dvorani je bil plenarni del izveden v večji dvorani Glasbene šole Idrija, srečanja »ena-na-ena« pa tako v tej dvorani kot v dveh nadstropjih gradu.

Glasbena šola Idrija je poleg prostora »prispevala« tudi nastopajoče. Ob samem začetku dogodka je nastopila 8-letna pianistka Patricija Bolčina, popoldanski sprejem ob zaključku pa so popestrili citrarka Terezija Rupnik in harmonikarja Jernej Štremfelj in Marjan Novak.

 

Poslovna konferenca pomeni nadaljevanje izvajanja aktivnosti Urada na področju spodbujanja gospodarskega povezovanja Republike Slovenije s slovenskimi gospodarstveniki v zamejstvu in po svetu. Podobna zelo uspešna konferenca je potekala oktobra lani na Ptuju. Urad želi s konferencami na lokalni ravni povezati podjetnike iz lokalnega okolja s podjetniki slovenskega rodu v zamejstvu, zdomstvu in izseljenstvu. Zamejske in izseljenske gospodarske ustanove, pa tudi sami podjetniki slovenskega rodu, so dragocen vir informacij o posebnostih zakonodaje v tujini, hkrati pa lahko nudijo pomoč pri navezovanju stikov s posameznimi podjetji in pri premagovanju ovir na področju poznavanja jezika in poslovne kulture v posamezni državi. Po drugi strani ima poslovanje za podjetnike izven Slovenije še »dodano vrednost« ohranjanja stikov z matično domovino oziroma državo.

 

Tako kot na posvetu na Ptuju oktobra lani, je bilo tudi tokrat kar nekaj kritik izrečenih na račun prevelike zbirokratiziranosti postopkov v RS, ko pride do odpiranja podjetij v naši državi, vlaganja ipd. Marsikateri slovenski podjetnik se zato ne odloči za sodelovanje s Slovenijo, čeprav bi to želel.

Po drugi strani se morajo manjša slovenska podjetja pred začetkom izvajanja konkretnih dejavnosti v drugih državah nujno obrniti tudi na slovenske ustanove zunaj naših meja, saj bistveno bolje poznajo zakonodajo posamezne države in njene pasti. Za poslovno in pravno svetovanje,  administrativno pomoč, konkretno poslovno povezovanje, sodelovanje v projektih, ustanavljanje podjetij idr.  se zainteresirani slovenski podjetniki tako lahko obrnejo na naslednja slovenska združenja: Avstrija: Slovenska gospodarska zveza Celovec (SGZ), Alpsko-jadranski center (AACC), Celovec, Italija: Slovensko deželno gospodarsko združenje SDGZ iz Trsta, Italija: Pokrajinsko  gospodarsko združenje iz Gorice, Madžarska: Razvojna agencija Slovenske krajine iz Monoštra na Madžarskem, Hrvaška: Urad za Evropo, Reka, Klub slovensko-hrvaških poslovnežev, Zagreb.

Več razpravljavcev se je zavzelo za skupne nastope slovenskih podjetij, saj so zanje cenejši in naredijo vtis organiziranosti, usklajenosti.

 

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ocenjuje konferenco kot zelo uspelo in v prihodnosti načrtuje podobne dogodke.

 

V prilogah si lahko ogledate predstavitve, ki so jih prikazali predstavniki ustanov in podjetij, fotografije z dogodka ter program konference. Ta je potekala v slovenščini in ob simultanem prevajanju v italijanščino.

 

Program konference

 

 

 

 

 

 

Predstavitve sodelujočih organizacij in podjetij:

AACC

FIMAGO

GIANVICO CAMISASCA

GZS S PRIMORSKE

ICON

SDGZ

SGZ

SPIRIT SLOVENIJA

URAD MILANO

JANEZ LAPAJNE

BAVARSKO-SLOVENSKO DRUŠTVO