Skoči na vsebino

POSLOVNA KONFERENCA V MONOŠTRU

V sklopu vsebinskega načrta za leto 2012 o izvajanju Strategije sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020, je 8. marca 2012 v Monoštru potekala Poslovna konferenca v Monoštru.

 

Konferenco, ki jo je organiziral HITE (Nacionalni urad za zunanjo trgovino Madžarske), sta odprla predsednika Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Madžarske Pal Schmitt z ugotovitvijo, da na področju gospodarskega sodelovanja med državama obstaja veliko možnosti za izgradnjo tesnejšega partnerstva.

 

Predsednika Republike Slovenije je spremljala gospodarska delegacija, ki jo je sestavljalo 39 predstavnikov slovenskih institucij in predstavnikov gospodarstva iz sektorjev gradbeništva, inženiringa, zdraviliškega turizma, turizma, energetike/zelenih tehnologij, informatike in telekomunikacij ter kovinske industrije.

 

Predsednik dr. Türk je poudaril pomen enotnega kulturnega in gospodarskega prostora ter gospodarskega povezovanja za ohranitev slovenske manjšine v Porabju in Madžarske v Sloveniji. Med drugim je pozval k večjim naložbam v Porabju, kjer se ponujajo številne priložnosti za slovenske investitorje.

 

Madžarski predsednik Schmitt je poudaril pomen trajnostnega razvoja podeželja, pri čemer se je  posebej zavzel za zagotavljanje delovnih mest predstavnikom narodnih manjšin. Sledil je plenarni del s predstavitvami o poslovnem okolju in investicijskih priložnostih županije Monošter kot tudi o gospodarskih prednostih in priložnostih Slovenije s poudarkom na Pomurju.

 

Plenarnemu delu so sledila dvostranska srečanja slovenskih in madžarskih gospodarstvenikov.

 

Dvostranska srečanja predstavnikov slovenskih in madžarskih podjetij ter follow- up:

Ob dvostranskih srečanjih slovenskih in madžarskih gospodarstvenikov je bil potrjen interes podjetij za sodelovanje. Organiziranih je bilo več kot 40 individualnih srečanj. Individualni razgovori so bili za večino udeležencev uspešni.

Udeležba gospodarstvenikov v delegaciji je pripomogla k sklepanju novih poslovnih stikov oz. spoznavanju novih partnerjev. V veliki večini so podjetja ocenila veliko verjetnost za nadaljevanje poslovnih stikov.  

 

Obisk se je zaključil z ogledom St. Gotthard Spa & Wellness term in industrijsko-obrtne cone v Monoštru.