Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

6. POSLOVNA KONFERENCA "MEDNARODNEGA POVEZOVANJA LOKALNEGA PODJETNIŠTVA", 19. IN 20. NOVEMBER 2014, BLED

 

Posel delajo ljudje

 

Z namenom iskanja novih poti poslovnega povezovanja, širjenja poslovnih in osebnih stikov in seznanjanja med gospodarskimi akterji to- in onstran meje je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil tokrat že šesto v nizu poslovnih konferenc po različnih slovenskih regijah. Tokrat so se predstavniki gospodarstva in podjetništva ter gospodarskih organizacij z obeh strani meje in predstavniki urada ter lokalnih oblasti kot sofinancerjev zbrali na Bledu.

 

Navzoče je v imenu sodelujočih občin (Bled, Radovljica, Gorje, Kranjska Gora) s slikovitim in optimističnim nagovorom pozdravil blejski župan Janez Fajfar.

V imenu IEDC Poslovne šole Bled je navzoče pozdravil dr. Nenad Filipović, akademski direktor šole, ki že zdaj sodeluje z mladimi iz vrst Slovenske gospodarske zveze v Celovcu.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je dodana ali, bolje, »posebna« razsežnost te konference povezovanje domačega, lokalnega gospodarstva z gospodarskimi organizacijami, ki prihajajo izza meja, predvsem z avstrijske strani, pa tudi od drugod.

V prvem  delu srečanja so se predstavile gospodarske ustanove izven Republike Slovenije.

 

Slovensko-bavarsko združenje gradi »gospodarske mostove«

 

Dr. Anton Jurgetz je tako uvodoma predstavil Slovensko-bavarsko združenje, kjer, kot je povedal, želijo spodbujati dialog med ljudmi, kulturnimi ustanovami in podjetji, organizirajo srečanja in »gradijo gospodarske mostove«, kot se je slikovito izrazil.  »Ohraniti in okrepiti želimo tradicionalno dobre odnose med deželo Bavarsko in Republiko Slovenijo,« je poudaril Jurgetz in izpostavil podporo predvsem mladim generacijam pri iskanju možnosti in priložnosti.

 

Pomoč slovenskim podjetnikov v Italiji je ena ključnih  nalog Slovenskega deželno-gospodarskega združenja iz Trsta, ki združuje okoli 600 slovenskih in 500 italijanskih podjetij v Italiji. Njegovo dolgoletno delovanje je na poslovni konferenci predstavil direktor Andrej Šik, ki je orisal tudi nekatere težave, s katerimi se srečujejo slovenski podjetniki v Italiji.

 

Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je leta 2013 na Reki nastalo neprofitno društvo EU korak, najmlajše med vsemi gospodarskimi ustanovami v zamejstvu. Po besedah predsednice mag. Marijane Košuta Banković je glavni namen društva pomagati slovenskim organizacijam na Hrvaškem pri pridobivanju evropskih sredstev. Košuta-Bankovićeva je za prihodnje leto med drugim napovedala uresničitev projektne ideje o slovenskem gospodarskem centru, v katerem bi oblikovali bazo slovenskih podjetij na Hrvaškem.

 

Klub slovenskih poslovnežev v Zagrebu je na konferenci na Bledu predstavilGoran Berić. Kot je povedal, klub  ponuja pomoč pri nastopanju slovenskih podjetij na Hrvaškem, pri organiziranju in krepitvi sodelovanja med gospodarskimi družbami obeh držav. »Trenutno imamo 50 članov, večinoma podružnic slovenskih podjetij na Hrvaškem,« je povedal.

»Slovensko-slovaška medsebojna izmenjava je najhitreje dosegla nivo izpred krize, kar zbuja optimizem,« je predstavitev Kluba slovenskih in slovaških poslovnežev SLO/SLO v Bratislavi začelBorut Meršak. Združenje je bilo ustanovljeno leta 2011 z namenom podpirati in krepiti gospodarsko in kulturno sodelovanje med Slovaško Republiko in Republiko Slovenijo ter pomagati pri uresničevanju poslovnih ciljev.

 

Tujina je neprijazna

 

V nadaljevanju drugega dela poslovne konference na Bledu sta svoji podjetji predstavila Slovenca, ki uspešno poslujeta v tujini, njunim zanimivim izkušnjam pa je občinstvo pozorno prisluhnilo.

 

Zlatan Ranđelović  posluje na Kitajskem, in sicer na področjih energetike in infrastrukture. Kot je povedal, pomagajo slovenskim gospodarstvenikom, ki se nanje obračajo z najrazličnejšimi vprašanji. »Na Kitajskem trgu je kljub visokemu BDP veliko ovir in pasti pri poslovanju,« je povedal Ranđelović.

 

Mag. Tone Strnadiz farmacevtskega podjetja Medis, d.o.o., je orisal svojo zanimivo poslovno pot, od spoznanja, kako težko je na področju zdravil ustvariti karkoli novega, do razvoja uspešnega podjetja, ki v letu 2020 načrtuje 200 milijonov evrov prometa.  Strnad poudarja: »Če želite kot podjetnik uspeti, morate dobro poznati svoje področje in mrežo.« Po njegovih besedah je tujina neprijazna, saj imajo v vsaki državi raje, da posel opravljajo domačini. »Zato je pomembno, da se pred odhodom v tujino dobro pripravite,« je še dodal.

 

Med gospodarskimi ustanovami iz Slovenije se je najprej predstavila javna agencija Spirit Slovenije. Mag. Mateja Gnidovecje v njenem imenu predstavila storitve, ki spodbujajo internacionalizacijo gospodarstva, predvsem Izvozno okno, ki je glavni komunikacijski kanal agencije za obveščanje o tujih trgih.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je bila ustanovljena letos marca in predstavlja del evropske kohezijske politike. Glavne tematske cilje te službe je na poslovni konferenci predstavila Vesna Silič.

 

V nadaljevanju smo prisluhnili še Eldini Čosatović, mag.,iz Razvojne agencije zgornje Gorenjske (Ragor), ki se dnevno povezuje s podjetniki in deluje lokalno. Ustanovilo jo je sedem občin in deluje na področju gospodarstva, turizma, človeških virov, okolja in infrastrukture. Siličeva je še povedala, da imajo v svoji bazi 3000 podjetnikov in vodijo tudi  točko  VEM.

 

Za konec tretjega dela so zbornično delovanje predstavili šeMarija Hudovernik (OOZ Radovljica) inNiki Zima (OOZ Jesenice) terJadranka Švarc, direktorica GZS, Območne zbornice za Gorenjsko.

 

Po odmoru so se zvrstili predstavniki gospodarskih ustanov iz Avstrije. Benjamin Wakounig je tako spregovoril o Slovenski gospodarski zvezi iz Celovca, krovni gospodarski organizaciji koroških Slovencev, ustanovljeni že leta 1988. Po Wakounigovih besedah imajo danes že 320 članov iz vse regije Alpe – Jadran.  Na njegovo predavanje se je navezala Ines Stupica iz SGZ mladine iz Celovca, organizacije, ki po Wakounigovih besedah pomeni dragulj SGZ.  »Delamo, ker verjamemo, da so potrebni premiki,« je med drugim poudarila mlada govornica in dala iztočnico Alexu Mannu, uspešnemu mlademu podjetniku, članu SGZ mladine in absolventu IEDC.

Zadnji delovni sklop je zaključil dr. Kristjan Schellander, ki je predstavil Avstrijsko-slovensko gospodarsko zbornico iz Celovca, ustanovljeno leta 1999 in danes združuje 500 članov.

 

V zaključnem delu konference je organizator in moderator dr. Zvone Žigon posebej pozdravil dr. Jakoba Haselhuberja, namestnika veleposlanice in gospodarskega referenta veleposlaništva Nemčije v Ljubljani, Čedomila Cesareca, direktorja Hrvaške gospodarske zbornice – županijske zbornice Varaždin, ter Barbaro Antonić Vupora, predsednico Sveta slovenske narodne manjšine v Varaždinu in članico Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu. S kratkimi nagovori pa so se predstavili še Vinko Rizmal iz Avstralije, koroška Slovenca mag. Miran Breznik in Gabrijel Hribar ter Andreas Christler - Razvojna  agencija Koroške, in direktorica Koroške gospodarske zbornice iz Celovca Hemma Kircher-Schneider.

 

 

 

 

 

Program konference

 

 

Predstavitve sodelujočih organizacij in podjetij:

GOSPODARSKE USTANOVE IZVEN RS

Dr. Anton Jurgetz, Slovensko-bavarsko združenje, Bavarska

Andrej Šik, SDGZ - Slovensko deželno gospodarsko združenje, Trst

Marijana Košuta Banković, EU korak, Reka

Goran Berić, Klub slovenskih in hrvaških poslovnežev, Zagreb

Borut Meršak, Klub slovenskih in slovaških poslovnežev Slo-Slo, Bratislava

 

GOSPODARSKE USTANOVE iz Slovenije

Tone Strnad, Medis d.o.o. Med »skritimi zmagovalci« IEDC

Mag. Mateja Gnidovec, SPIRIT Slovenija, javna agencija

Vesna Silič, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Eldina Čosatović, mag., Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Marija Hudovernik, OOZ Radovljica, in Niki Zima, OOZ Jesenice

Jadranka Švarc, direktorica Območne zbornice za Gorenjsko

 

GOSPODARSKE USTANOVE IZVEN RS – sosednje regije

Mag. Marina Einspieler Siegert, Slovenska gospodarska zveza Celovec (SGZ)

Ines Stupica, SGZ mladina Celovec

Dr. Kristijan Schellander, Avstrijsko-slovenska gospodarska zbornica, Gradec

Alex Mann, Celovec - mladi uspešni podjetnik z Avstrijske Koroške