Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GOSPODARSKI KONGRES REGIJE ALPE-ADRIA POTENTI(ALPE-ADRIA) 15

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v ponedeljek, 23. novembra, udeležil Gospodarskega kongresa za podjetnike regije Alpe Adria.

Kongres sta organizirala Slovenska gospodarska zveza iz Celovca in Gospodarska zbornica Avstrijske Koroške. Poleg ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu RS Gorazda Žmavca so bili med dvesto udeleženci številni ugledni gostje kot npr. Harald Mahrer, državni sekretar v avstrijskem gospodarskem ministrstvu, Christian Benger, koroški deželni svetnik za gospodarstvo, Luis Durnwalder, bivši deželni glavar Južne Tirolske, Jürgen Mandl, predsednik Koroške gospodarske zbornice, Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, in drugi. Predsedujoči kongresa je bil ugledni ekonomist Peter Kraljič.

Minister Žmavc je v nagovoru v otvoritvenem delu celodnevne konference izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je med aktivno sodelujočimi veliko uspešnih Slovencev in tudi veliko mladih poslovnežev slovenskega rodu, ki prihajajo iz vseh treh držav regije (Slovenija, Avstrija, Italija) in ki s svojim delom žanjejo mednarodne uspehe: »Ste ponos Slovenije in ste odraz dejstva, da je slovenska uspešnost globalna in se nikakor ne zaustavi znotraj geografskih meja«.

V nadaljevanju je minister izpostavil, da regijsko sodelovanje je in ostaja ena od prioritet Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki se zaveda, da je prihodnost Evrope v skupnem razvoju širšega kulturno-gospodarskega regijskega prostora. Ključnega pomena je, da se vse sile usmerijo v skupni razvoj regije z željo in upanjem, da se skozi dogodke, kot je bil ponedeljkov, najdejo prave poti do večjega gospodarskega, kulturnega, socialnega, infrastrukturnega in drugega sodelovanja.

»Pri vseh naporih pa je prav slovenska skupnost, ki živi in je živela v vseh državah, ki tvorijo regijo Alpe-Jadran (Alpe Adria),  lahko pomemben most oziroma povezovalni člen!  Zato bo naš Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu skrbno in konkretno podpiral skupne rešitve in nadaljnje podobne dogodke ter projekte«, je ob koncu dejal minister Žmavc.


V nadaljevanju so se na konferenci na štirih okroglih mizah predstavili številni ugledni gostje, predstavniki gospodarstva iz regij, mladi »start-upi« in drugi.

Veliko navdušenje med udeleženci je požel Luis Durnwalder, bivši deželni glavar Južne Tirolske, ki je v svojem uvodnem predavanju (Priložnosti in izzivi regij v Evropi) povzel zelo zanimive primere in izkušnje med-regionalnega sodelovanja med Južno Tirolsko v Italiji in Avstrijo. Sodelovanje v tej regiji, naj bi bilo tudi zgled za regijo Alpe-Adria, zato so praktični nasveti g. Durnwalderja naleteli na veliko pozornost.

Na omizju gospodarskih voditeljev z naslovom Prizadevanja za gospodarsko rast v regiji Alpe Adria so nastopilli Jürgen Mandl, predsednik Koroške gospodarske zbornice, Dietmar Sternad, vodja študijskega oddeka International Business Management, Fachhochschule Kärnten, in Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS. Glavne ugotovitve so bile, da se je predvsem sodelovanje na relaciji Avstrija-Slovenija v zadnjem obdobju izjemno izboljšalo. To je potrdil tudi Samo Hribar Milič, ki je informiral, da je blagovna menjava samo s Koroško danes večja, kot je bila pred leti s celotno Avstrijo. Po vstopu Slovenije v EU leta 2004 se je promet med državama povečal za okoli 100%, za 70% pa se je povečal promet z Italijo.

Kot vzrok za takšno izboljšanje sodelovanja so sogovorniki navedli predvsem številne možnosti, ki jih ponujajo sicer tri različne, a hkrati zelo sorodne kulture, podobna dopolnjujoča se geografska danost (morje s pristanišči, gore, smučišča…) in v vseh treh regijah oziroma državah navzočo visoko raven znanja in standardov na vseh področjih.

Veliko zanimanja je vzbudilo omizje podjetnikov in voditeljev Priložnosti in potenciali regije Alpe Adria z vidika uspešnih podjetnikov. Marko Lotrič, direktor podjetja Lotrič d.o.o. (meroslovje), Edi Kraus, tržaški mestni svetnik za gospodasrtvo, sicer pa tudi podjetnik (podjetji Yulon in Aquafit) in Christoph Kulterer, predsednik Združenja industrialcev Koroške in podjetnik s podjetjem z lesnimi izdelki so predstavili svoje izkušnje iz povezovanja svojega posla s partnerji v sosednjih regijah oziroma državah – kljub omenjanju birokratskih ovir so vsi menili, da brez tovrstnega sodelovanja praktično ni možnosti za uspeh.

Omizje z naslovom Kooperacije kot dejavnik uspeha? So sestavljali predvsem sogovorniki iz akademskih krogov: dr. Kathrin Stainer Hämmerle, profesorica za politične vede na Koroški poklicni visoki šoli, dr. Karin Huber iz CSR Company International  z Dunaja ter Alexander Schwarz Musch, vodja študijskega oddelka Business Development & Management, prav tako profesor na Koroški poklicni visoki šoli. Poudarili so ključnost osebnega poznavanja partnerjev na drugi strani meje države ali regije, pomen tesnih stikov, pa tudi pomen in vlogo političnih dejavnikov. Slednji namreč lahko zmanjšajo zbirokratiziranost postopkov, poskrbijo za čezmejno sodelovanje tudi na področju politike in prispevajo k skupnemu razumevanju pomena tovrstnega povezovanja. Vsaka od regij zase je namreč morda res majhna, vse tri skupaj pa tvorijo tri do štiri milijone prebivalcev.

Zadnje omizje Start-upi – priložnosti in potenciali regije Alpe Adria z vidika mladih ustanoviteljev je bilo po pričakovanjih najbolj pestro: mladi podjetniki Alexander Mann (Slovenec z Avstrijske Koroške), Jure Grahek (Slovenija), Lucio Visintini (Italija), Federico Vitiello (Italija) in Luka Piškorič (Slovenija) so bili kritični in hkrati optimistični.

Pohvalili so se lahko s čisto svežimi poslovnimi povezavami, ki so jih med seboj ustvarili šele v zadnjem času, ko se redno družijo na tovrstnih dogodkih, čudili so se birokratskim oviram in počasnosti v razvoju med-regionalnega sodelovanja, hkrati pa so menili, da so kulturne podobnosti in možnost mreženja neprecenljivega pomena za razvoj posla, na Koroškem v zadnjih treh, štirih letih čutijo velik zagon v gospodarstvu, velikega pomena je skupno nastopanje v iskanju zagonskih finančnih sredstev.

Christian Benger, deželni svetnik za gospodarstvo, je z veseljem ugotovil, da se ravno v zadnjem obdobju politična podpora čezmejnemu sodelovanju zelo povečuje, sodelovanje treh regij oziroma držav vidi izključno kot prednost in odlično osnovo za nov gospodarski zagon v regiji. Tovrstna srečanja so se v zadnjem dobrem letu dni zvrstila že v Mariboru, v Vidmu, februarja bo novo v Celovcu.

Okroglo mizo je posrečeno zaključil mladi podjetnik Alexander Mann: »Kjer eni vidijo meje, vidimo mi skakalnice«.