Skoči na vsebino

AKTIVNOSTI V LETU 2018

Slovenska podjetnost kroži prek meja

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je letošnjo jubilejno deseto poslovno konferenco pripravil 14, in 15. novembra 2018 v Dvorcu Bukovje pri Dravogradu. S pomenljivim naslovom Slovenska podjetnost kroži preko meja - Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva je dogodek pritegnil največ udeležencev doslej – udeležilo se ga je skupno 131 podjetnikov in predstavnikov poslovnih ustanov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Slovaške in Nemčije.  

Glavna partnerka pri organizaciji dogodka je bila Regionalna razvojna agencija Koroška s sedežem v Dravogradu, k uspehu pa je odločilno pripomoglo tudi sodelovanje Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, občine Dravograd in pa Slovenske poslovne točke – SPOT, Slovenj Gradec.

Uvodoma sta številne udeleženke in udeležence razvedrila odlična mlada glasbenika iz Osnovne šole Neznanih talcev v Dravogradu Danaja Klemenc in Jon Vinšek (kitara, vokal).

Po uvodnem, pozdravu županje občine gostiteljice Marjane Cigala je navzoče pozdravil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik.

V svojem pozdravu je ugotovil, da je konferenca v Dravogradu pravzaprav nadgraditev neposrednih čezmejnih stikov med občinami in poslovnimi subjekti na obeh straneh avstrijsko-slovenske meje.

Iztok Grmek je govoril o pomenu gospodarske diplomacije in vlogi slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev zunaj meja Republike Slovenije pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med našo državo in svetom ter pri njihovi vlogi v smislu pomoči slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge.

Navzoče so pozdravili tudi Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, ter Jürgen Mandl, predsednik Avstrijske gospodarske zbornice na Koroškem – vsi trije so se tik pred pričetkom konference sicer ločeno sešli na delovnem sestanku.

 

V posebnem sklopu so se predstavile slovenske gospodarske ustanove izven RS.

Tako so svoje delo in vlogo predstavili predstavnice in predstavniki Bavarsko-slovenskega združenja iz Münchna (Daniel Blejc), Business Councila Slovenia iz Düsseldorfa (Julia Remih), Kluba slovenskih in slovaških poslovnežev Slo-Slo iz Bratislave (Borut Meršak), Slovenskega društva Jožeta Plečnika iz Prage (Iztok Toplak) ter VTIS – Društva v tujini izobraženih Slovencev iz Ljubljane (Blaž Tomc Zidar).

 

Slovenske gospodarske ustanove v sosednjih državah so se predstavile v še posebej zanimivem delu konference. Andrej Hren je tako predstavil vlogo Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, ki je večer pred tem slovesno obeležila 30-letnico delovanja. O problematiki zaposlovanja napotenih delavcev iz Slovenije pa je v luči zmage na Evropskem sodišču govorila dvojna magistra Katarina Pajnič. Bernard Sadovnik, sicer tudi župan občine Globasnica, je predstavil združenje Alpe Jadran (AACC) iz Celovca, slovenske ustanove na Hrvaškem pa sta predstavila dr. Saša Muninović, predsednik XLO CRO poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov iz Zagreba ter Natali Iskra, direktorica EU koraka z Reke. Stanje v Porabju na Madžarskem je predstavila Andrea Kovacs iz RASK – Razvojne agencije Slovenska krajina, Andrej Šik pa je govoril o SDGZ – Slovenskem gospodarskem združenju iz Trsta, ki je največja tovrstna slovenska ustanova zunaj meja RS.

 

Dejavnosti za razvoj koroške regije je predstavila direktorica Razvojne agencije Koroška Karmen Sonjak.

 

Novost v organizaciji tovrstnih konferenc je predstavljala okrogla miza. Ta je nosila naslov Izzivi čezmejnega sodelovanja. Moderirala jo je Barbara Polutnik Brusnik, kot sogovorniki pa so sodelovali mag. Stefan La Croce (Advantage Austria, avstrijsko gospodarsko predstavništvo v Ljubljani), Zlatko Mičetić (Gospodarska zbornica Reka), Andreas Kristan (Turistično združenje Škocjan ob Klopinskem jezeru), David Valič (Podjetniški center Slovenj Gradec) in Uroš Slemenik (podjetje Labelprofi d.o.o., Slovenj Gradec).

 

Sklepne misli je podal Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, sledilo pa je mreženje udeležencev s pogostitvijo. Večer se je nadaljeval z ogledom Podzemlja Pece oziroma rudnika Mežica.

Naslednji dan, v četrtek, 15. novembra, so si zainteresirani gostje iz tujine in skupina podjetnic in podjetnikov iz regije ogledali tri uspešna podjetja: Rohr d.o.o. v Ravnah na Koroškem, Gašper d.o.o. v Radljah ob Dravi ter Labelprofi d.o.o. v Slovenj Gradcu.

Sledil je zaključek v Centru podjetništva - SPOT oziroma na Fakulteti za tehnologije polimerov v Slovenj Gradcu.

 

 

 

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v letu 2018 na področju gospodarskega sodelovanja z oziroma med slovenskimi subjekti zunaj meja Slovenije deloval izrazito proaktivno.

 

Tako se je Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, 4. maja udeležil poslovne konference v Opatiji na Hrvaškem. Urad je sodeloval pri so-organizaciji in izvedbi te poslovne konference, ki jo je sicer organizirala HGZ – Županijska zbornica Reške županije v Opatiji na Hrvaškem – zamisel za organizacijo dogodka je nastala na poslovni konferenci v Vipolžah v Goriških Brdih, ki jo je organiziral naš Urad.

 

10. in 11. maja pa se je minister v Milanu udeležil poslovne konference o pridelavi in prodaji hrane.

 

Konferenca je potekala v so-organizaciji Gospodarskega Urada RS v Milanu, novoustanovljenega Slovenskega poslovnega kluba v Milanu ter Slovenskega deželno-gospodarskega združenja iz Trsta.

 

Minister je 10. maja nastopil kot osrednji govornik, v vsebinskem delu konference pa je naslednji dan nastopila tudi dr. Aleksandra Pivec, državna sekretarka na Uradu.

Pomembna je bila predstavitev čezmejnega projekta Okusi Krasa, 11. maja pa so se udeleženci posvetili predstavitvam možnosti pridobivanja finančnih virov za proizvodnjo in promocijo kvalitetne hrane ter predvsem promocije podjetij iz Slovenije in iz zamejstva.

 

Urad je dejavno sodeloval tudi pri konferenci »start-upov« v Mariboru (14. – 16. maj 2018), na Prem srečanju Mreže Alpe Jadran 25. in 26. maja 2018 na Vrbskem jezeru in drugod.

 

Jeseni Urad načrtuje novo poslovno konferenco Slovenska podjetnost kroži prek meja, predvidoma na Koroškem, spomladi 2019 pa predvidoma na Avstrijskem Koroškem.