Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UČENJE SLOVENSKEGA JEZIKA

Ohranjanje maternega jezika in kulture je ena izmed temeljnih človekovih pravic. Zunaj Slovenije živi približno 500.000 Slovencev in njihovih potomcev. Skrb za Slovence v zamejstvu in po svetu je ena izmed prednostnih nalog države Slovenije; v Evropi je organizirano poučevanje dopolnilnega pouka slovenščine in slovenščina v Evropskih šolah, v prekomorskih državah pa pouk slovenščine in drugih predmetov v slovenskem jeziku – sobotne »šole«.

 

Zavod RS za šolstvo ureja Stičišče, kjer je na pregleden način podana informacija o učenju slovenščine za Slovence po svetu (kje po svetu poteka dopolnilni pouk slovenskega jezika, kdo so učitelji, učna gradiva ipd.).

 

Na spletni strani Zavoda lahko najdete tudi povezave področne skupine za šolstvo Slovencev v zamejstvu.

 

 

Spletni tečaji za učenje slovenščine

 

Predstavljajo priložnost za vse, za katere slovenščina ni prvi jezik, da se na preprost, široko dostopen in prijeten način začnejo učiti ali poskušajo svoje znanje izpopolniti.

 

  • Interaktivni tečaj slovenščine - učenje slovenščine na daljavo, ki ga je razvil Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik na Filozofski fakulteti, podprla pa ministrstva Republike Slovenije. Sistem e-slovenščine je dostopen tukaj.

 

  • Na Institutu za slavistiko hamburške univerze so pričeli razvijati spletni tečaj za učenje slovenščine za mladostnike in odrasle za nemško govoreče področje. Tečaj je prosto dostopen tukaj.

 

 

 

Tečaji v Sloveniji

 

  • Ljubljana: Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ponuja vrsto jezikovnih tečajev, ki se razlikujejo po dolžini, intenzivnosti in vsebini (celoletna, zimska ali poletna šola slovenskega jezika, mladinska poletna šola, individualni tečaji itd.). Tečaji so primerni tako za začetnike kot za osebe, ki želijo še izpopolnjevati svoje znanje. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu www.centerslo.net.

 

  • Koper: Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem organizirata poletne tečaje slovenskega jezika na slovenski obali. Podrobne informacije so na voljo tukaj.

 

 

 

Malo za zabavo...