Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MLADI

Javni razpis za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2013/2014.

 

Vlada RS je na 20. redni seji dala soglasje k Javnemu razpisu za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2013/2014.

 

Štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu so ena izmed vrst štipendij po Zakonu o štipendiranju (ZŠtip). V skladu z zakonom odloča o dodelitvi štipendij za Slovence zunaj Republike Slovenije posebna komisija. Te štipendije se dodelijo upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje iz ZŠtip ter pod pogoji in v višini, ki jih v javnem razpisu, po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije določi Sklad.

 

 Do štipendije po tem javnem razpisu so upravičeni:

- štipendisti, ki že imajo dodeljeno pravico do štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu in nadaljujejo študij v višjem letniku v študijskem letu 2013/2014,

- kandidati, ki prvič uveljavljajo pravico do štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu.

  Višina razpoložljivih sredstev za štipendije po tem javnem razpisu za študijsko leto 2013/2014 znaša 600.000,00 EUR. Višina osnovne štipendije za študijsko leto 2013/2014 znaša 150,00 EUR mesečno oziroma 1.800,00 EUR za celo študijsko leto.

 

 

 K štipendiji se lahko dodelijo naslednji dodatki:

- dodatek za bivanje izven dijaškega ali študentskega doma v zasebni nastanitvi, ki ni subvencionirana, v višini 50,00 EUR na mesec,

-  dodatek za študente iz Porabja v višini 80,00 EUR na mesec,

- dodatek za Slovence po svetu (ne velja za Slovence v zamejstvu) v višini 50,00 EUR na mesec,

- dodatek za obvezno zdravstveno zavarovanje, razen za državljane držav članic Evropske unije, v višini 124,31 EUR na mesec.

 

 

Vse podrobnejše informacije najdete TUKAJ

 

 

 


Javni razpis za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v RS za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu v študijskem letu 2012/2013

Vlada RS je na 23. redni seji dala soglasje k pogojem in višini štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu, ki jih je Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije določil v Javnem razpisu za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu v študijskem letu 2012/2013.

 

Štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu so ena izmed vrst štipendij po Zakonu o štipendiranju (ZŠtip). V skladu z zakonom odloča o dodelitvi štipendij za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije (Sklad). Te štipendije se dodelijo upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje iz ZŠtip ter pod pogoji in v višini, ki jih v javnem razpisu, po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije določi Sklad.

 

Do štipendije po tem javnem razpisu so upravičeni:

-     štipendisti, ki že imajo dodeljeno pravico do štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu in nadaljujejo študij v višjem letniku v študijskem letu 2012/2013,

-     kandidati, ki prvič uveljavljajo pravico do štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu.

 

Višina razpoložljivih sredstev za štipendije po tem javnem razpisu za študijsko leto 2012/2013 znaša 500.000,00 EUR. Višina osnovne štipendije za študijsko leto 2012/2013 znaša 150,00 EUR mesečno oziroma 1.800,00 EUR za celo študijsko leto.

 

K štipendiji se dodelijo naslednji dodatki:

-     dodatek za bivanje izven dijaškega ali študentskega doma v zasebni nastanitvi, ki ni subvencionirana, v višini 50,00 EUR na mesec,

-     dodatek za študente iz Porabja v višini 80,00 EUR na mesec,

-     dodatek za Slovence po svetu (ne velja za Slovence v zamejstvu) v višini 50,00 EUR na mesec,

-     dodatek za obvezno zdravstveno zavarovanje, razen za državljane držav članic Evropske unije, v višini 122,00 EUR na mesec.

 

Na podlagi razpisa bo predvidoma podeljenih 150 štipendij.

Možnosti za študij, štipendije, pripravništva in zaposlovanje po Evropski uniji.

Natečaj: Kako študentje vidijo migrante v Evropi?

Evropska komisija vabi na vseevropski multimedijski natečaj na temo položaja migrantov v Evropi. Fakultete lahko sodelovanje svojih študentov prijavijo do 30. aprila 2013, študentske izdelke pa morajo predložiti do 21. junija 2013.

Namen natečaja je spodbujanje konstruktivne razprave ter razmislek o vlogi in položaju migrantov v EU. Ob tem želi Evropska komisija spodbuditi obetavne mlade evropske talente, da predstavijo svoje videnje.

Natečaj je namenjen študentom, starejšim od 18 let, ki študirajo na fakultetah za umetnost, novinarstvo, avdiovizualne medije in komunikologijo v katerikoli državi EU ali na Hrvaškem.

Več >>>

 

ARHIV

>>1. septembra se bo na Bledu v okviru Blejskega strateškega foruma (BSF) odvijal Strateškiforummladih, na katerem se bodo zbrali prizadevni študenti in obetavni mladi strokovnjaki z diplomatskega in akademskega področja ter člani strokovnih skupin iz Evrope in Sredozemlja, ki bodo predstavili svoj pogled na aktualna vprašanja. Teme so zaposlovanje mladih na Zahodnem Balkanu, arabska pomlad ter mednarodni odnosi in diplomacija v digitalni dobi.

>Če želite poslušati razprave, pošljite prijavo na bledstrategicforum.mzz(at)gov.si. Za dodatne informacije o Strateškem forumu obiščite spletno stran www.bledstrategicforum.org

>>Si mlad/a novinar/ka? Sodeluj v nagradnem natečajuAnna Lindh Mediterranean Journalist Award 2012. Tematika: evromediteranska družba (manjšine, migracija, integracija, identiteta ...) Prispevek je lahko objavljen v tiskani ali online obliki ali pa predvajan na radiu oziroma televiziji. Petzmagovalcev iz vsake kategorije se bo udeležilo podelitve nagrad, ki bo potekala v 18. oktobra 2012 v Berlinu. Zmagovalci bodo prejeli denarnonagrado, poleg tega bodo skozi celo leto vključeni v regionalne aktivnosti fundacije Anne Lindh.  Rok za prijavo: 20. julij.

>http://www.euromedalex.org/fields/media-activities/journalist-award

>>Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju objavlja razpis za opravljanje študijske prakse v mesecu septembru in oktobru 2012. Študijska praksa se bo izvajala v prostorih Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju. Izbrani kandidat/ka bo imela možnost praktičnega vpogleda v delo Stalnega predstavništva ter bo v neposredno pomoč diplomatom pri njihovem rednem delu na različnih oddelkih predstavništva. Na razpis se lahko prijavijo študentje višjih letnikov, če je praktično izobraževanje oz. študijska praksa opredeljena kot obvezni del njihovega študijskega programa. Študijska praksa je neplačana, izbranemu kandidatu/ki pa se izplača nagrada v višini, ki je določena s sklepom Vlade RS (97,26 EUR/mesec) ter povračilo stroškov za prevoz na delo in regres za prehrano v višini in pod pogoji, ki veljajo za zaposlene v RS. Stroške nastanitve in potne stroške prihoda in odhoda v Bruselj si morajo izbrani kandidati kriti sami. Prijave z življenjepisom, priporočilom profesorja in kratkim motivacijskim pismom, v katerem opredeliš, katero področje te zanima in kaj pričakuješ od študijske prakse, pošlji na naslov: barbara.javornik(at)gov.si.

Rok za prijavo: 15. julij 2012.

>>Center za evropske študije na Univerzi Jagiellonian v Krakovu razpisuje mesta za magistrski študij evropskih študij. Študij je namenjen vsem študentom/kam, ki jih zanima politični, družbeni in gospodarski značaj srednje in vzhodne Evrope ter Evropske unije. Študijski program se osredotoča na delovanje inštitucij Evropske unije in najbolj perečih vprašanj s katerimi se sooča EU v današnjem času. Rok za prijavo: 24. avgust.

>http://www.ces.uj.edu.pl/postgraduate/ma-courses

Več novic >>>