Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KONFERENCA SLOVENSKI MOŽGANI KROŽIJO PREK MEJA

Slovenski možgani so krožili

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani v prostorih fakultete v torek, 17. novembra 2015, pripravil konferenco SLOVENSKI MOŽGANI krožijo prek meja – Slovenski raziskovalci zunaj RS se predstavijo.  

 

Da je bila tovrstna konferenca potrebna in dobrodošla, potrjuje podatek, da se je je kljub terminu sredi delovnika udeležilo okoli 70 raziskovalcev, dodiplomskih in podiplomskih študentov, profesorjev in številni mediji. Njen cilj in namen je bila predvsem sama predstavitev slovenskih raziskovalnih ustanov, ki delujejo zunaj Republike Slovenije - razen nekaterih izjem so slednje namreč v slovenski strokovni in širši javnosti skorajda nepoznane.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu si prizadeva za krepitev sodelovanja med slovenskimi raziskovalci, znanstveniki, profesorji ali tudi študenti, ki delujejo »znotraj« in zunaj meja Slovenije, saj tovrstno znanstveno-raziskovalno sodelovanje lahko bistveno pripomore k ohranjanju vezi z matično domovino in s tem k ohranjanju slovenske identitete med najvišje izobraženimi rojaki zunaj meja Slovenje, kot tudi h krepitvi tako imenovanega »kroženja možganov« kot alternativi vse večjemu izseljevanju najuspešnejših mladih, oziroma »begu možganov«. 

To so bile tudi besede, ki jih je v nagovoru ob odprtju konference navzočim namenil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

 

V dveh sklopih se je predstavilo skupno trinajst ustanov: Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana, Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana, Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), Trst, Slovenska narodna in študijska knjižnica, Trst (Odsek za zgodovino in etnografijo), Inštitut Urbana Jarnika, Celovec, Slovenski znanstveni inštitut (SZI), Celovec, Slovenska študijska knjižnica, Celovec, Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS), American-Slovenian Educational Fundation (ASEF), San Francisco, Society for Slovene Studies (SSS), ZDA-Ljubljana, Slovensko-avstralski klub akademikov, Melbourne, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Svetovna mreža akademikov Univerze v Ljubljani. 

 

V prilogah si lahko ogledate predstavitve, ki so jih prikazali predstavniki ustanov:

 

Mag. Jana Lutovac Lah, Univerza v Ljubljani, rektorat - Svetovna mreža

Devan Jagodic, SLORI, Trst

Gorazd Bajc, Narodna in študijska knjižnica v Trstu

Valentin Sima, Slovenski znanstveni inštitut, Celovec

dr. Sonja Novak Lukanovič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja

Mojca Nidorfer Šiškovič, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik

Blaž Tomc Zidar, VTIS, Društvo v tujini izobraženih Slovencev

p. dr. Peter Rožič, ASEF, American Slovenian Educational Fundation, San Francisco

dr. Žarko Lazarević, SSS, Society for Slovene Studies

dr. Kaja Antlej, Slovensko-avstralski klub akademikov, Melbourne

Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije

Celotno konferenco si lahko ogledate TUKAJ